Svt Dold

Har ni sett senaste avsnittet? Såg det direkt när jag kom hem imorse. Jag får så otroligt ont i magen. Å ena sidan, att "tränaren" som hävdar sig oskyldig. Vilken jävla skitsituation om det är sant, snacka om ödeläggande av karriär. Å andra sidan, hur många tjejer kan "hitta på" snarlika historier "bara för att jävlas"? Ev skuldfråga tänker jag att domstolar och sådär får avgöra, det är inte min sak, men...  Fenomenet tränare som beter sig olämpligt mot personer i beroendeställning, det VET vi finns. flertalet män är dömda för det och säkerligen finns ett antal där de drabbade ännu inte vågat träda fram, eller där deras utredningar blivit nedlagda. Inte bara inom ridsporten utan all idrott.

Att lösa det, det går inte över en natt, men jag hoppas att den här härvan bidrar till att både förbund och klubbar sätter sig ner och utarbetar rutiner för hur sånt här ska hanteras och förebyggas. Hur stöttar man de utsatta och hur förebygger man? Hur pratar man om sina tonårsmedlemmar? (ordalag som antyder att det är deras fel pga "jävligt utmanande" borde tex aldrig ens yppas i tanken!) hur väl kollar man upp de man anlitar/anställer? Tyvärr dyker det ju ibland upp artiklar om dömda sexbrottslingar som får jobb några år senare bland barn och unga. Det här är jag kluven till. Å ena sidan - folk som avtjänat sitt straff ska ju betraktas som rehabiliterade, alla är värda en andra chans osv. Å andra sidan, hur många barn och unga ska få riskeras komma i kläm på grund av den där andra chansen? Det känns lite väl hårt att som i USA registrera alla sexbrottslingar och förvisa dem till att bo x avstånd från skolor osv, samtidigt som det ju förhoppningsvis skyddar ytterligare mot återfallsbrottslighet, för en del.

Usch, jag tycker det är en jobbig situation, helst skulle man ju vilja slippa ta i såna här problem ens med tång. Så funkar ju dock inte världen, människor som skapar sexuella relationer med barn/ungdomar/personer i beroendeställning kan ju fortsätta för att folk INTE pratar om det. Jag tror att det är superviktigt att prata med unga om vad som är ok och inte och vad man gör om något inte känns ok. Ju fler gånger man hör det och får bekräftat att man själv har den fulla bestämmanderätten över sin kropp och att man alltid får säga nej och att nej SKA respekteras (samt att man ALLTID kan prata med någon vuxen om vad som hänt utan att själv bli skuldbelagd!) desto lättare hoppas jag att det blir att upptäcka och agera när "fula fiskar" ger sig tillkänna.

Jag hoppas denna härva benas ut och att idrotten blir bättre på att upptäcka fuffens och skydda sina ungdomar. Man ska kunna utöva sin idrott utan att bli utsatt för sexuellt ofredande. Risken ska inte ens finnas där. Till verksamhetsledare och styrelser som får höra "rykten" och inte tar tag i det pga "vad ska folk säga om de vet att sånt försiggår hos oss": förhoppningsvis säger de "bra och snabbt agerat!" istället för "varför fick det pågå i så många år, varför gjorde ingen något". Ta ta i det obekväma.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0