Serier i soffan

Hej hörrni! Verkar ha dragit på mig en jätteförkylning nu, precis när jag känner mig klar i huvudet efter hjärnskakningen. Hade tänkt rida imorgon för första gången men vi får se hur jag känner mig då. Annars kanske jag får lite ridhjälp på onsdag, men vi får se. Jag är bra ridsugen nu!

Idag blev det bara stallet en snabb sväng, allt viktigt gjordes och jag fick lite ridhjälp av en av ridlärarna. Det hanns inte med så mycket, men han har fått se något annat än boxen och hagen idag i alla fall. Resten av min dag har spenderats i soffan med te och tv-serier. Har plöjt mig igenom åtta avsnitt av Twisted och så har vi filat vidare på foderstatsprogrammet. Är kanske inte riktigt i skick för att förklara matematiska formler och varför man har dem just så, men nyttig träning iaf. Snart är Sebbe lika insatt som jag på foderstater, och alla tillägg för hingstar, digivning, dräktighet och galopphästträning... Haha. Men det kommer underlätta med programmet tror jag :)

Imorgon: Praktik som vanligt och förhoppningsvis lite ridning för min del. Håll tummarna för att jag blir mirakelfrisk under natten!

Hoppning och hopp

I onsdags började jag tidigt på praktiken = mer tid till ridning osv innan lektioner drar igång. Byggde fram några hinder, en av hästarna skulle hoppas och filmas. Tyckte att den hästen var väldigt trevlig, och lätt att rida på hinder. Så länge jag höll en bra galopp och lät honom sköta sitt utan att störa så gjorde han sitt jobb, och det riktigt bra. Kul med såna hästar!
 
Nästa häst jag red åkte jag av, en släng av sadeltvång resulterade i en väldans massa bockningar som jag tyckte att jag höll mig kvar bra i, tills jag tänkte att "nu borde den sluta snart". Då kom en bockning till, jag hamnade bakom sadeln och då var det ju kört - nästa bockning sa det pang i backen. Tappade luften och slog i huvudet men mår efter omständigheterna bra. När kroppen läkt är det upp igen - men kanske inte på just den hästen första gången. Klarade av att vara med på praktiken igår kväll i alla fall, och hjälp vilken ridabstinens man kan få! Låt kroppen läka snabbt nu, tycker jag.
 
Jag känner mig jättenöjd med min praktikplats och upplägget såhär långt, speciellt jämfört med vissa av mina klasskompisar vars praktikplatser inte alls verkat fatta konceptet. Lia ska ju vara just lärande i arbetslivet - förbereda oss inför diplomeringen nästa år, så att i princip alla mina timmar går till ridning eller att vara med på lektioner känns toppen. Några timmar i veckan på kontoret också för att se lite såna uppgifter också. Den här veckan har vi diskuterat lektionsupplägg/läroplan (typ) och vad som gör en skolhäst bra. Vi får se vad det blir för frågor och diskussioner nästa vecka :)

tiometersvolter och förvänd galopp

Igår klämde jag in ett kvällspass, var helt slut i benen efter att ha gått runt hagar och flyttat unghingst och grejat så när klockan var halv fem och jag äntligen landade på ridklubben darrade benen och jag kände ba njäeh. Åkte hem, åt, vilade i soffan och  kom tillbaka senare på kvällen då ridhuset var ledigt. Tore har haft minisommarlov i helgen och gått ute två nätter med en kompis. Det var en trött häst som kom in vid insläpp!

Gårdagens ridpass gick väldigt bra, hade en fin känsla genom passet och han kändes positiv. Det fina med att ha en ambitiös häst är att man så lätt märker när man själv gör fel. Han vill göra det jag säger, sitter jag ostadigt eller ger fel hjälper blir det inte rätt. Då får piloten step up her game och göra om, göra rätt.
 
Efter att ha travat igång gick jag in på timglaset med tiometersvolter ut mot E och B (grön linje). Bra för att checka av sin inverkan, man ska rida en bra hörnpasssering, rakt mot X, ställa om, rida en jämn volt, rakrikta och rida ur volten, ställa om, hörnpassering. Blir det svajigt får man direkt ett kvitto på att man måste bli stadigare själv. Bra sätt att hitta känslan av hur stor en tiometersvolt är också.

Efter jobb på denna övning i båda varv gick jag över till galoppjobbet. Jag hade ställt ut koner 5 m från E och B för att markera hur stora bågar jag ville ha. (lila linje) Började den förvända galoppen lite väl ambitiöst med glappig sits och fick ett omslag just vid konen. Återigen, ambitiös häst som gör rätt om matte rider rätt. Fuskar matte har han inte rutin nog att maskera det. Bra!
 
Med lite mer stadga i sitsen och fokus på rätt hjälper fick vi till väldigt fina bågar i både den starkare och svagare galoppen. Han gjorde så bra ifrån sig att min planering tog slut redan efter 30 minuter och så kan det ju vara ibland, tycker inte det finns någon vinst i att rida 60 min varje dag bara för att man "ska", i alla fall inte där vi är nu. Nu väntar lunch och därefter drar min första praktikdag igång. Kul!
RSS 2.0