Den höjda ponnyåldern

Ni har inte missat det va? Nya indelningen av ponnyryttare, upp till 16 och 17-20. Man får alltså tävla ponny, mot ponny, tills man är tjugo. Bra eller dåligt? Här är mina fem cent.

Idag är det lätt att tävla ponny som överårig. Antingen rider man avd B, ellerså rider man i storhästklasser. "Men AVSTÅNDEN blir ju fel på storhästtävlingar! Jag hamnar i underläge!" - ja, du har ju valt en liten häst. Då får ni väl träna på tävlingsmomentet eller nöja er med avd B i ponnyklasser. När man passerat 18 är man gammal nog att kunna lära sig att reglera galoppen så att det fungerar. Nya ponnyreglerna ger visserligen ponnyryttare två extraår på ponny, men sen då? Vad är skillnaden mellan att vara 20 och tävla ponny, och att vara 21? Jo,som 21-åring får du rida avd B eller storhästklasser. Precis som dagens nittonåringar-och-uppåt på ponny får göra.
 
Jag tycker det är märkligt att, om nu gränsen ska sättas någonstans,sätta den vid 20. Vi har redan flera åldersgränser i ridvärlden, varför, tex, har man inte kategorin u-16 och YR på ponny? Dvs övre åldersgräns på 21?

Nästa punkt - tävling är ju inte allt. Ingen tvingar dig att sälja din bästa vän för att du är för gammal för att tävla. Man kan ha jäkligt kul när man sitter hemma och trimmar också :)

träns-flugan

Hej hörrni, tänkte dra en snabbis med min syn på de här anatomiska tränsen som blivit en explosionsartad fluga senaste året. Tränsen har en prislapp på 1500-3000 kr och lovar guld och gröna skogar. Såhär tänker jag.

Hästar är känsliga för tryck mot öronen, därför är korta pannband dåligt, eftersom de kan "dra fram" nackstycket så det ligger och klämmer mot öronen. Lösning: långt pannband och ev fårskinn på nackluddet, alternativt dyon the difference som verkligen låter öronen gå fria. De anatomiska varianter som ligger an mot örat litar jag inte på.

Nosgrimmor som hindrar hästens andning/gap/rörelse - en nosgrimma är en nosgrimma är en nosgrimma. Vissa hästar trivs bäst helt utan, andra på remont, en tredje på aachen och en fjärde på pullarnosgrimma och en femte på en anatomisk. Det hästen känns tillfreds med, rider jag med, oavsett om det är dyrt, billigt, med texten "anatomisk" i produktbeskrivningen eller ej.

Trendiga märken. Trendiga märken är trendiga märken. Det kommer antagligen alltid vara mer nice att köpa dyr utrustning från trendiga märken, än hööks egna märke 299:- Men den niceheten ligger i människans hjärna. Jag tror min häst struntar i om dyon är instansat i lädret, eller om det är en ch-bricka eller inget alls, så länge passformen är ok. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att lova att "vårt märke har optimal passform för alla hästar" så länge ens märke inte åker ut, måttar hästen och sedan syr upp personliga träns. Hästarna har många likheter, men olika byggnad. Kanske är jag lite av en bakåtsträvare, men jag tänker det som fungerar, fungerar, oavsett prisklass. Ibland får man gå upp en prisklass och ibland kan man nöja sig med budget, så länge hästen mår bra.

Wisdom och wanties

Folk snackar. Det är inget man kan komma ifrån, det kommer alltid finnas någon som lägger större vikt vid dina val än sina egna och känner nöje i att snacka ner andra. Jag läste ett citat för ett tag sedan, "live in a way that if someone spoke badly of you, noone would believe it", och nog tror jag att det är det bästa sättet att skydda sig från ryktesspridning, att vara den personen ingen tror något ont om. Det blir liksom inte så kul att försöka svärta ner någon om ingen nappar på rövarhistorierna, sedan självdör ryktet och you'll live happily ever after. Problemet löst för alla utom sladdertackan.

Mer då. ska åka och rida min kanonponny strax, han har gått väldigt bra på sistone och visar vid varje pass vilken rockstar han är. Svårigheten för mig sitter i att hålla balansen mellan att be och att kräva, kräver jag "för mycket" blir han arg och ber jag bara om grejer händer inget... Håller jag balansen gör han allt och är verkligen helt fantastiskt bra. Jättekul, tror att en viss del sitter i nya sadeln. Någon av er som vet var man kan köpa separata knästöd med kardborrefäste? Sadeln saknar dem och visst funkar det, men jag tror sadeln skulle vara ännu mer fantastisk för mig med lite mer stöd. Återförsäljare för wintec eller bates borde väl ha såna, eller?


RSS 2.0