De där yttre faktorerna

Mhm här har jag knåpat ihop en kickassplan över båda hästarnas närmaste månader och så kommer yttre faktorer och... kräver en omplanering. Oh well. Blir så himla frustrerad bara, men med tanke på hur många gånger jag fått planera om senaste året så börjar väl jag få lite vana på det här med att lägga upp planeringar. Samma mål, snirkligare väg. Satan vad skönt det kommer kännas den dag man kirrar 60% eller mer på en häst man tagit fram själv. Får ha det som motivation nu. Det ligger långt fram i tiden men... eyes on the prize, eller vad säger man?

Lilla läderskolan del 1

Det finns ju hundra olika sätt att vårda läder på, vad är rätt och vad är fel? Svårt att säga. Har försökt läsa på så gott jag kan för att vårda de lädergrejer jag har på rätt sätt, och tänkte skriva en metod jag fastnat på, som jag tycker verkar rimlig.
 
Basen i detta är att läder är hud, precis som huden jag själv har. Jag smörjer inte min hud med vaselin/mineraloljor eftersom jag vet om att dessa inte vårdar utan snarare på sikt torkar ut. Mina lädervaror smörjs inte med läderbalsam som innehåller mineraloljor heller - det hör inte hemma på hud. Vissa sadeltillverkare rekommenderar att använda just deras specialgjorda märkesläderbalsam som innehåller mineralolja. Köper man en sadel för 30 000 får man vårda den som man vill, antingen som man själv trro är bäst eller som tillverkaren rekommenderar. Värt att tänka på är att garantier kan påverkas om mn inte följer tillverkarens rekommendationer.

Nog om det. Övrig läderutrustning har sällan så stort värde att det gör till eller från om garantier påverkas (om det ens är garanti på ett träns,ni fattar.Inte stor investering - inte stor garanti) så där kan man göra lite mer "som man vill". För lädervård behöver man tre produkter, tvål, olja och balsam. Gemensamt för dessa är att de inte ska innehålla grejer som torkar ut lädret eller lägger sig som en hinna på det - inga mineraloljor, silikoner eller alkohol.

Lädertvål - Ekols fyrkantiga glycerintvål är lättillgänglig, prisvärd och bra.
Oljan - Ska inte innehålla mineralolja, det gör tyvärr ekols läderolja. Bäst är neatsfoot oil, men även den finns i två varianter, en ren och en med mineralolja i.
Läderbalsam - Effax och tip-top är bra läderbalsam.

Jag använder en wettexduk till vardagsrengöring, en tandborste till svåra utrymmen/sömmar och en mjuk nagelborste till grovrengöring. I läderbalsamburken ligger en liten bit svamp som jag använder för att ta på balsamet på lädret. En handduk kan vara bra för att torka bort tvål/vatten från lädret, eller torka bort överskottet av fettet.

Veterinären igår

Gnistra har varit off ett tag, inte känts helt ok men inte haft några tydliga symptom på något.Igår kom vet ut och höll väl med om att det inte är "mycket", men de symptom hon har kan vara lindriga fångsymptom, så vi behandlar henne som sådan och hoppas på att vi ser förbättring kommande dagarna.

Så, igår inleddes en hö-och-halmjakt. Hon har stått i sjukhage med träflis i ca en vecka och alltså inte ätit något gräs alls, men antagligen är det silaget som "underhållit" fångsymptomen. Ny diet: minimigiva hö. Dryga ut med halm. ooo-kej. Höjakt. Åka till finspång och köpa småbal? Storbal? var lägger man det? slutade med att jag fick köpa ett par kilo av en annan inackordering, så nu står stackarn där med sina 5 kg hö på rejäl spånbädd. Hur framtiden ser ut vet jag inte, vet inte var hon ska stå, om hon blir bättre på behandlingen, varifrån jag ska köpa mat... man kan ju inte köpa en storbal halm och en storbal hö om man inte har någonstans att ställa det under tak, liksom.
 
På sex år har vi haft en vrickning och en hovböld. På alla hästar totalt, då har det ändå varit fölningar och grejer också, men vi har välsignats med friska hästar. Tack och lov. Men nu, när sex år gått, kommer diagnos efter diagnos. Jag vet väl inte hur man har sjuka hästar, jag har ju aldrig haft det, knappt ens hältor... Så nu blir det till att lära sig the hard way och hålla tummarna för att ingen annan av hästarna blir sjuk, eller mer sjuk. Gissa vilken familj som tar till alla säkerhetsåtgärder man rimligen kan i år... :(
 
Så pga detta ligger Gnistras utbildning på is, supermycket. Precis som hennes hovar borde göra. Vi avvaktar och ser hur det artar sig, troligast kommer hon inte galoppera på mantorpstravet i augusti, utan vi siktar på att skrapa ihop de där 65% i LB innan augusti 2015 främst. Tråkigt när planerna ändras men ingenting jag gör får ju ske på hästarnas bekostnad. Deras välmående är alltid viktigast.
 
 
 
RSS 2.0