Dressyr

21 maj 2016 gjorde han dressyrdebut och 20 maj 2017 gjorde han dressyrtävling nr 2. LB1 och LA1 i lördags. I LB1 flöt allt på fint, inget extraordinärt men harmoniskt och trevligt. 60,5%. Jag är supernöjd iom att han är så känslig och svår för mig, det är svårt att balansera att vilja för mycket utan att pressa in honom i ett "hörn" så han blir irriterad. När jag vågar sätta en aning mer tryck i honom kommer vi upp ytterligare högre i procenten, men med tanke på att senaste dressyrprotokollet genomgående sa "drar sig loss" "bockar" "slår om" "drar sig loss" typ så är jag asnöjd med hur fin och eftergiven han var. Här tyckte dressyrdomaren till och med att det var en "trevlig häst". Inte illa för en rödhårig torneschavkomma!

I LA1 var han lite tröttare, mattare och blir då ännu känsligare. jag tycker att han kämpade på bra, skänkelvikningarna och ryggningen blev bra (tränar ju aldrig ryggning) jag klantade mig och red en diagonal istället för halvt igenom-förvänd galopp först, men viiiilken mellangalopp jag red! Synd att den inte blev poängsatt ;) Tyvärr strulade den förvända för oss så till den grad att vi fick 0p. Himla snopet då han hemma lätt går i förvänd galopp genom kortsidorna och alltså inte BORDE ha problem med tävlingslinjen, men men. shit happens och detta var ju hans första dressyrtävling med 2 starter, till nästa gång har jag mer rutin att stötta och lägga upp framridningen väl. Extra kostsam miss dock då förvända galoppen var med koefficient, dvs så tappade jag närmare 20p (ca 5%) på att visa INGEN förvänd istället för NÅGON förvänd. Procenten ser urkassa ut men trots det är jag faktiskt nöjd med honom. Han ställde upp och kämpade på, blev arg men kom tillbaka efter det. Nu är det bara att jobba vidare med den där ramen, finkänsliga hjälper för att behålla honom inom den och så småningom kunna spänna bågen ytterligare :)


 

Pollen och bilreparation

Ahapp här snorar man på efter bästa förmåga. Igår natt var det ju så varmt att jag fick ha kalluft på i bilen för att inte smälta bort helt. Ganska exakt samma minut jag ökade på fläkten från "2" till "3" svullnade min näsa igen. Det gick så fort och blev så kraftigt att det gjorde ONT. Annars brukar jag bara ha lite tyngdkänsla och känna att det blir trängre men igår alltså, jisses. Idag har det varit bättre, antar att alla växter pollenchockade igår när det blev så varmt bara...

idag har jag lämnat in bilen på verkstad, nån viktig (?) rem i motorn har strimlat sig och det känns väl lika bra att byta då. Tydligen är det trasiga ngt som bara händer om planeterna står i rätt linje och det blåser fyra meter per sekund sydvästlig vind, men det är väl klart att just min bil hittar på sånt. Förhoppningsvis hinner de byta och fixa idag så rullar den fint igen sen. Bilar ska ju bara fungera, tycker jag. Ta mig från A till B och inte kräva mer omtanke än att man fyller på bensin lite då och då.

Nu tänkte jag försöka sova, det blir så tokigt när man inte somnar det första man gör när man kommer hem, nu när solen är uppe har jag jättesvårt att somna till. Att det dessutom är en geting inne och surrar uppe i taket gör ju inte saken bättre, får katastroftankar om att den kommer krypa in i munnen och sticka mig i halsen när jag sover. Lite svårt att slappna av då. Äsch ni hör ju, idag är ingen bra morgon direkt, allt skaver liksom. Men det är FREDAG och jag har jobbat min sista dag för denna vecka, inatt ska jag SOVA. så himla skönt!

Hästarna igår

Torres gick ett mediumintensivt pass med först ganska mycket galoppfattningar från skritt, jag blir alltid helt förbluffad över hur elektrisk han är för skänkeln i skogen! som en superkänslig ferarri. andra varvet joggade vi mest och när vi kom till det vanliga galoppstället gav jag istället långa tyglar så skrittade vi hemåt i sakta mak. Jag tycker att det är viktigt att inte ha "fasta galoppställen" på ridturen, likväl som att hästen inte ska föregå ryttaren när man gör rörelser på ridbanan tycker jag ganska illa om när hästarna blir övertaggade och ska halvskena hem för att det brukar vara galopp. så jag försöker göra mitt bästa för att varva skritt på långa tyglar med spänna-bågen-jobb. Likadant som jag helst vill kunna gå från rejs-galopp till långa tyglar utan att han ska jazza fram på vägen. Stay cool!!! ;)

Jag tänker att som man rider, så blir hästarna. vill jag ha en avslappnad cool uterittshäst får jag försöka vara så avslappnad och cool som möjligt. Förvänta mig att han köper läget (sen att han inte alltid gör det är en annan sak men man får cut them some slack ibland, han vill väl!) och inte själv uppfostra hästen till att bli taggad bara för att man kom fram till galopprakan. Störigt första gångerna man ska bryta beteendet, sen är det ingen större ansträngning.

Chester klättrade en sväng med en lös gouge. Bara skritt en sväng men klättringen i sig är ju rät jobbigt. Mot slutet fick han träna hjärnan med att gå ner och vada i sjön. Det låg ett stort pollenmoln precis i vattenbrynet, helt säkert ett monster.... det tog en stund innan han fann sig i att gå ner men sen var det liksom ingen biggie. Brukar vara så första gången han ska i för säsongen, sen är han up for anything och simmar gärna en sväng. gullponny.

Ni kan ju tro förresten att jag hade dåligt samvete när jagkörde hem igår och det började REGNA. Alla hästar var nakenfisar inatt och chester har den tunnaste lilla sommarpäls man kan tänka sig. När jag sedan under natten inte kunde mäta upp en lägre temperatur än 13 plusgrader kände jag mig lite mindre som en skurk. 13 plus är ju typ sommar. Är det inte lite sjukt ändå, för nån vecka sen var det nära nollan nattetid och nu är det 13 plus på natten och 25 på dagen. Vår i sverige, kontrasternas kontraster!
 
RSS 2.0