Onsdag

Godmorgon! För mig känns det som eftermiddag, av någon anledning kan jag inte somna trots att jag inte sov alls innan jag började jobba inatt. Supertrött och hjärnan är helt ur funktion, jag tänker något jättesmart eller viktigt som jag bara MÅSTE komma ihåg att göra/säga/nånting. sen minns jag bara att det var något jag tänkte göra. Haha. Om jag är såhär innan 25, hur blir då ålderdomen? Bäst att göra ett nytt sömnförsök kanske så den där stackars hjärnan får återhämta sig någon gång per dygn i alla fall. Ha en fin onsdag hörreni, nu är vi halvvägs mot helgen igen!
 

tisdag

Långhelg för hästen och det är svårt att hålla sig för skratt när han väl ska igång igen... Spetsade öron, huvudet rakt upp och en rad glädjesprång i första galoppen, lyckas till slut få honom lite eftergiven i nacke och yep, då får han syn på marken och blir markskygg (????) och börjar bocka för det han blev rädd för på marken, med huvudet kvar i den där närsynta tittiga positionen, nästan så han tittar bakåt åt sidan medan han hoppar framåt helt utan styr på livet. ben ÖVERALLT men han är så söt när han håller på, blir aldrig svår att sitta kvar på utan mest bara gör några luftiga större galoppsprång. Normalt är han ju varken bockig eller markskygg, tror bara det blev lite kul att äntligen få hitta på något och släppa ut lite energi. Söt!

 

Bettsamlingen...

här har det ekat tomt ett par dagar, har haft fullt upp med att fira släkting som fyllt 70 och jobba. klämde in ett par lektioner på smedstad och iom avståndet till stallet för min del hanns det inte riktigt med någon ridning de dagarna, man måste ju boka in tid för återhämtning mellan varven så man inte går sönder. Hästarna har alltså haft ett härligt tredagarslov och idag börjar allvaret igen. Meeeen, inte förrän ikväll. Vilken högsommarvärme vi har?! Maj tar ju alla priser för växlande väder, snö och minus lite i början och så nästan 30 grader mot slutet. Heja!

Har iaf använt lite av de här dagarna till att göra rent utrustningen ordentligt och samla ihop alla bett och fota dem. Kom på sen att minst två hänger kvar i stallet men de betten använder mest mammas hästar ändå. ett tvådelat 11,5 med parerstänger och ett tredelat 12.5 med parerstänger.

Vänstra raden är chesters bett, de är i 10,5. Högra raden är torres, 11,5. De två som ligger på sniskan underst är i 12,5. Hackamoret delar de på, men det blir mest chester som använder det. 

H1: tredelat - använder aldrig men känns bra att ha ett tredelat...
H2: pelham - standardbettet för några år sen. används sällan idag
H3: tvådelat tjockt mässing - köpte OM hans favoritbett försvinner
H4 tredelat baucher mässing - köpte i tron om att han skulle älska det, well he did not och gnistra fick ärva det.
H5: tvådelat skamfilat tränsbett - oväntad favorit!
H6 nova - använder till vardags, går bra på det
H7tvådelat smalt - han och gnistra har samma strl så detta är hennes egentligen. Lite smalt för honom
H8 tvådelat gagbett - provade i hopp om att hitta ngt han trivs lika bra på som tvådelat tränsbett men med lite mer skärpa. gick ok men inget wow
H9 bombers happy tounge kimblehook/flippan - funkar men blir aldrig att jag använder.

V1 tredelat baucher - använde i början tills ena läraren bestämde att det var för skarpt... bytte för att slippa kritik
V2 tjockt tredelat - unghästarnas, torres har aldrig använt
V3 odelat tränsbett - ridit på ngn gång, tror chester hade detta först när det var mode att ha rakt bett pga nån tandläkare
V4 sprengerkopia, vriden mittdel - red mkt på detta 2016. minns inte varför jag slutade
V5 tredelat "anatomiskt" från hööks, lite fyrkantigt - köpte då jag fick kritik för att baucher var för "skarpt". red nog bara med detta hela första året, if its not broken dont fix it
V6 nova - standardbett idag, gör allt utom tränar dressyr med det
V7 tvådelat tjockt mässing - hade som dressyrbett hösten 2016. använder som variation idag
V8 babypelham med gummi - hoppade mkt med det 2016, lite för skarpt idag. har det typ om jag ska ut och rida galoppintervaller. 

Av dessa är det bett 5 och 6 i båda raderna som jag använder mest till dem. Som ni ser har torres mest tredelade och chester mest tvådelade, de verkar vara mest tillfreds med de typerna. Novabetten känns bra att ha som standardbett, just för att de är mjukare än tänderna. dock får man ju inte tävla dressyr på det, därav att båda hästarna har godkända "dressyrbett" också. Tycker det är viktigt att sträva efter att ha enkla tränsbett som vardagsbett. 
RSS 2.0