Kött och hållbar konsumtion

En diskussion om huruvida veganer "kan" använda ull eller inte ledde in på ett spår som ligger mig ganska varmt om hjärtat, hållbart samhälle. Jag äter ju vegetariskt, mest för att jag aldrig någonsin skulle kunna föda upp ett djur, ta hand om det, slå ihjäl det, stycka upp det och äta upp det. Aldrig. Skulle jag inte kunna det, så känner jag att det blir "falskt" att äta anonymt kött från en plastlåda på Ica. Ska jag äta kött ska jag kunna stå för det, fullt ut. Jag köper helt att det finns människor som äter kött som inte vill vara med vid slakt och absolut, you guys keep on going men JAG vill inte, så jag slipper.

Däremot vet jag ju om att folk äter kött. Djur dör i mängder varje dag för att folk ska ha nåt att lägga på grillen och om djuren ändå ska dö, tycker jag inte det är fel att utnyttja hela djuret. Folk rynkade på näsan när barnen "tvingades" äta helkokta fårskallar på julkalendern. Varför egentligen, det är ju ett lika dött djur som en köttbulle, bara att man ser vad man äter. Jag tycker att det är skitbra att ta tillvara "allt" och inte bara de finare delarna. Jag tror även att man får lite mer respekt för vad man äter om man blir påmind om varifrån maten kommer.

Därav tycker jag att det finns "bra" kött och "dåligt" kött. En "självförsörjande" bonde, som vårdar sina djur år ut och år in och slaktar ett par om året, tar tillvara det mesta men framförallt månar om ett så bra liv som möjligt, är en köttkonsumtion jag hellre stödjer än "köttfabriker". Ägg och mjölk... ptja. Det är sant att djur dör även inom den industrin, men i 9 fall av 10 går väl det köttet till livsmedel också, och folk köper glatt kött där. Jag är ingen jättekonsument varesig av mjölk eller ägg och äggen jag äter är oftast såna hemifrån som hönsen lagt men inte orkat ruva. Det känns lite som att de skiter i vilket, om äggen ligger kvar och förgås/äts upp av hunden eller om vi människor plockar in och äter ett ibland. De har ju redan övergett dem.

Appropå köttfabriker så har frågan kommit upp här hemma om hur jag ställer mig till "odlat" kött. Tydligen har forskare börjat odla fram kött som aldrig levt och aldrig lidit, och jag vet inte riktigt hur jag skulle ställa mig till det. Jag saknar inte kött idag och det skulle antagligen kännas konstigt att äta det igen, även om det är syntetiskt odlat, men absolut ett bra alternativ till the real deal för de som MÅÅÅÅÅÅÅSTE äta kött.

Glidit ifrån ämnet igen, men ja. Bäst vore ju om allt tas tillvara. Allt vi kan göra här innebär färre miljöpåfrestande lastiblar/fartyg från asien med varor tillverkade under skitvillkor för både miljö och anställda. Begagnat är en rätt bra grej annars, det någon annan inte vill ha kan komma till glädje för en tredje.

En kort men intensiv dag

Så. Ett kort men intensivt pass över bommar och bockar på Torres på skolan. Jag tror jag löst det nu, våra problem i hoppningen, eller i alla fall förstått varför de kommer. Varje pass börjar kanon, allt stämmer. Några minuter in i passet tappar han, jag eller båda fokus och koordination = inget stämmer längre. Jag ser vad som ska göras och gör det på impuls, men antingen för svagt eller så är han inte riktigt ärligt framme för skänkeln. Jag får inte det svar jag tänkt mig i den sekund jag tänkt mig och då blir det för svårt att rätta till.
 
Just att vara framme för skänkeln har vi ju tragglat med hela året, så det är ju antagligen absolut en bidragande faktor. Idag kändes det som att när jag nu blev medveten om det och kunde anstränga mig lite mer för att väga upp bristerna, så fick jag ett riktigt hyggligt resultat. Jag har ju även fått lite bannor av en hopplärare för att min häst är en sjuårig hopphäst som inte byter galopp (vilket dressyrläraren är supernöjd med eftersom han är stadig i förvänd galopp), så idag rullade jag ut en bom och bytte över den. 90% rena byten, rätt okej ändå, utan bom har jag väl tur om varannat byte blir ett byte med något benpar över huvud taget.

Efteråt vidare till hästen som jag lär känna inför dressyrprovet. Han är ganska rolig, han kan "allt" så det är bara för mig att lista ut var knapparna sitter. Jag red lite rörelser jag vet kan komma på yrkesprov och lärde mig att jag är stel i vänsterhöften, jag kan inte sitta i högergaloppen = omslag i den förvända och det kan jag ju inte klandra hästen för direkt. Så nu jäklar ska den där höftböjaren stretchas under helgen! Ridning är ju så himla svårt men samtidigt så lätt. Speciellt när man sitter och leker och utforskar gränsen mellan mellantrav och bensprattel, förvänd galopp och omslag, på tygeln och ...över. Bakdelsvändning och helkroppsvändning. Tufft ju. Och kul!
 
 

DHL

Allt jag vill göra nu är att galoppera över bommar. Fram till hinder, mellan hinder, hitta rytmen, känna galoppen och bara skaffa bra självförtroende igen. Hemma hoppar jag ju mycket smått, relaterat, serier och med hjälpbommar. Nu första månaden på skolan har vi hoppat väldigt mycket stort, svåra linjer och långa distanser. Har man då en häst som är lite trött och matt och inte framme för skänkeln helt blir det skitsvårt att ta sig fram till hinder. Idag har jag inget schemalagt så jag tänkte åka till skolan ändå och rulla ut en del bommar och bara galoppera över. Ett litet gymnastikpass "som hemma".
 
Igår kom även mina nya ridbyxor! Asglad skulle jag åka och hämta ut dem men möttes av ett stängt utlämningsställe, trodde DHL alltid skickade till stallkiosken men tydligen, eftersom jag använt en lantadress, kom de till ett annat ställe som har öppet 10-13. Himla tur att jag är "ledig" idag, annars hade de fått ligga där tills de blev skickade i retur... Jag är ju annars aldrig ledig under den skolförlagda perioden utan är i skolan 8-16 mån-fre. Sebbe hade liknande problem med sitt paket han skulle hämta ut i veckan. Schenker levererar ju alltid till ICA men med nya postnumret landade paketet i Björsäter. Jahapp liksom.
RSS 2.0