hej och hallå

Här har ingen varit på ett tag... det blir lätt så när man har lite fullt upp. Grovfodret är slaget och prov är skickat för analys, en himla massa ridning /transportåkande till bana, bygdedag, planering och så jobb däremellan. Att ta igen sig på sommaren, vad är det... Svisch säger det, så har en vecka till gått.

Hästarna har varit fina generellt, torres har varit superenkel och smidig att rida ut på, joggingpass i skymningen/mörkret och möta massa vilt, och han gör det med bjudning och spetsade öron, den ni. Tyvärr har det hänt en grej i veckan som gjorde att jag fick stryka mig idag. Tråkigt men det är inte alltid läge att vara på tävlingsplats. tänkte ta igen det med en pay and jump i veckan som kommer istället. Håll tummarna för oss då! 
 

falsterbo, den gotländska bysen och skälvrängare...

Helgen som gick var jag och ett par kompisar från ridlärarutbildningen nere i falsterbo på minisemester. Det har varit trevligt och ganska efterlängtat återseende. De är så himla bra, vi har ju inte setts sedan december förra året på avslutningen och ändå kändes det som att vi knappt varit ifrån varandra alls. De är så himla bra. Vädret i falsterbo däremot lämnade väl en del att önska, lördagen var toppenfin vilket resulterade i lite solbränna, både den bruna och röda sorten (ganska komiskt då jag var superkaxig "det här är världens bästa solkräm, använder man den här så GÅR det inte att bränna sig!!!" och innan lunch hade jag trots det bränt upp såväl nyckelbenen som en del av urringningen, haha) medan söndagen mest bjöd på regn och ruskväder. Lite shopping på mässan lyckades vi med ändå och jag höll i pengarna oväntat bra. Två storbalshönät, ett schabrak och ett par svarta neopreneskydd. Hittade ett grönt i samma modell som var supersnyggt, dock fanns detbara kvar i ponny men kollade på säljarens hemsida och där finns de i full, så ska nog beställa ett sånt också ändå.

På vägen hem började vi söka efter landskap-grejer. Landskapsvapen, fågel, blomma, insekt, sten... det finns hur mycket som helst, däribland har vissa landskap "landskapsväsen". Gotland har bysen, som på fastlandet har motsvarigheten skälvrängare. bysen lurar in folk i skogen och förvränger synen på dem så de går vilse, och enligt vissa så är bysen avlidna personer som under sin livstid lurat till sig mer mark genom att flytta gränsmarkeringar och sedan blir dömda till att gå längs markgränsen och flytta de orätta gränsmarkeringarna.

Vi hittade en berättelse från odensviholm som inte ligger alls långt ifrån där jag har mina hästar nu, om en häst som blivit skrämd och vägrat gå framåt nära en markgräns. när kusken lyfte blicken såg han en liten grå gubbe, en skälvrängare, just framför hästen. när han tittade igen var den borta och hästen gick som om inget hade hänt igen. Så började jag tänka på torres "istadighetspunkter" i skogen... två av dem är på eller inom 10 m från markgränsen. Övriga ställen har jag inte så jättebra koll på var markgränserna går, så det ska jag kolla upp. tänk om det är små skälvrängare som skrämmer honom? att han dessutom glatt går in i skogen istället... bysen som lurar in folk i skogen... Hmm... Är det bara sammanträffande som min hjärna skapar eller ligger det något i gammal folktro...? De gamla gränsmarkeringarna och de nya pinnarna lantmäteriet/länsstyrelsen/vem det nu är satt upp står inte alltid på samma ställe, är det vad som hindrar skälvrängarna från att få ro...? Det här ska jag kolla upp.

Hur vidskepliga är ni...?

 


long time...

här har det ekat tomt ett tag, det känns som att jag jobbat dygnet runt de senaste veckorna och då blir det lite längre mellan gångerna jag kikar in här. Torres har hoppat både på smedstad och i överum förutom en tävling vi var iväg på. På smedstad släpade jag fram allt tittigt jag kunde hitta, vattenmatta, grind, ifyllnader... sjåp-pelle tyckte nog att jag var sämst där i början, men han var så himla fin. en så stor bana med bra välskött underlag så får jag verkligen plats med galoppen och fick en riktigt fantastisk känsla där galoppen var både luftig, rund, uppåt och framåt och det blev väldigt bra språng ur den galoppen, så dit kommer jag försöka åka fler gånger för att hoppa.

Förutom lite hoppning och vardagspass med torres har vi tagit tag i lite inridning och dessutom är chester nästan fullt igång nu. Han blev så svettig efter gårdagens ridpass att jag tyckte han förtjänade ett rejält bad, med skimmelschampo och allt. han blev superfin och den där fettiga smutsgula pälsen blev äntligen gnistrande vit, ända tills han kom ut i hagen igen och rullade sin blöta kropp på bästa jordfläcken. Så orutinerat av mig att släppa ut en blöt häst men han blev nöjd i alla fall, aldrig har väl torr jord fäst så bra på kroppen!
 
RSS 2.0