Kött och hållbar konsumtion

En diskussion om huruvida veganer "kan" använda ull eller inte ledde in på ett spår som ligger mig ganska varmt om hjärtat, hållbart samhälle. Jag äter ju vegetariskt, mest för att jag aldrig någonsin skulle kunna föda upp ett djur, ta hand om det, slå ihjäl det, stycka upp det och äta upp det. Aldrig. Skulle jag inte kunna det, så känner jag att det blir "falskt" att äta anonymt kött från en plastlåda på Ica. Ska jag äta kött ska jag kunna stå för det, fullt ut. Jag köper helt att det finns människor som äter kött som inte vill vara med vid slakt och absolut, you guys keep on going men JAG vill inte, så jag slipper.

Däremot vet jag ju om att folk äter kött. Djur dör i mängder varje dag för att folk ska ha nåt att lägga på grillen och om djuren ändå ska dö, tycker jag inte det är fel att utnyttja hela djuret. Folk rynkade på näsan när barnen "tvingades" äta helkokta fårskallar på julkalendern. Varför egentligen, det är ju ett lika dött djur som en köttbulle, bara att man ser vad man äter. Jag tycker att det är skitbra att ta tillvara "allt" och inte bara de finare delarna. Jag tror även att man får lite mer respekt för vad man äter om man blir påmind om varifrån maten kommer.

Därav tycker jag att det finns "bra" kött och "dåligt" kött. En "självförsörjande" bonde, som vårdar sina djur år ut och år in och slaktar ett par om året, tar tillvara det mesta men framförallt månar om ett så bra liv som möjligt, är en köttkonsumtion jag hellre stödjer än "köttfabriker". Ägg och mjölk... ptja. Det är sant att djur dör även inom den industrin, men i 9 fall av 10 går väl det köttet till livsmedel också, och folk köper glatt kött där. Jag är ingen jättekonsument varesig av mjölk eller ägg och äggen jag äter är oftast såna hemifrån som hönsen lagt men inte orkat ruva. Det känns lite som att de skiter i vilket, om äggen ligger kvar och förgås/äts upp av hunden eller om vi människor plockar in och äter ett ibland. De har ju redan övergett dem.

Appropå köttfabriker så har frågan kommit upp här hemma om hur jag ställer mig till "odlat" kött. Tydligen har forskare börjat odla fram kött som aldrig levt och aldrig lidit, och jag vet inte riktigt hur jag skulle ställa mig till det. Jag saknar inte kött idag och det skulle antagligen kännas konstigt att äta det igen, även om det är syntetiskt odlat, men absolut ett bra alternativ till the real deal för de som MÅÅÅÅÅÅÅSTE äta kött.

Glidit ifrån ämnet igen, men ja. Bäst vore ju om allt tas tillvara. Allt vi kan göra här innebär färre miljöpåfrestande lastiblar/fartyg från asien med varor tillverkade under skitvillkor för både miljö och anställda. Begagnat är en rätt bra grej annars, det någon annan inte vill ha kan komma till glädje för en tredje.
RSS 2.0